Invitation & Reply

Invitations form an important part of social dealings. An invitation is a request to an individual to come or go somewhere, or to do something.
Invitations can be both formal as well as informal.

FORMAL INVITATIONS

Main Characteristics:

  1. A formal invitation is normally a single sentence presentation in third person.

  2. Formal invitations are generally printed invitation cards. We use them to invite guests on some auspicious occasion like birthdays, weddings, inauguration of shops, houses, etc.

  3. The invitation answers the questions who, whom, when, where, what time and for what, i.e.,

    1. the occasion

    2. name(s) of the invitee

    3. name(s) of the host

    4. date, time and venue

  4. The other details include name, designation and address of the organiser, sponsor or host or the name(s) of the chief guest or special invitees, in case of an official invitation.

  5. Printed formal invitations don’t include the name of the addressee.

  6. Invitations to VIP to preside over a function do carry the name of VIP prominently.

  7. Length as per CBSE guidelines is limited to 50 words.

Q 1:  M/s Shyam Lal & Sons are opening a new general store ‘Galaxy Novelties’ in Geetanjali Enclave, Dwarika, Delhi. The inauguration ceremony is fixed for Sunday, the 19th of October 20XX at 11 a.m. Prepare a draft of formal invitation letter for the purpose.


Answer:

Click for answer

Q 2: Your sister Nivedita is going to marry Akhilesh (S/o Mr & Mrs SM. Joshi, Nainital) Your father Mr K.S. Bhardwaj has planned to hold the wedding at Hotel Kunal, New Delhi on 25 May 20XX at 8 p.m. Write a formal invitation on behalf of Mr & Mrs K.S. Bhardwaj inviting guests to the auspicious occasion. Give other details. Do not exceed 50 words.


Answer:

Click for answer

Q  3: You are the Principal of Zodiac Senior Secondary School, Ooty. The school has completed 25 years of its meritorious services to the society. The Silver Jubilee Celebrations are to be held on Sunday, the 26th October, 20XX. Mrs M. Kamath, the founder Principal will preside. Draft a suitable invitation to be sent to important dignitaries of the city and the parents of students.
 

Answer:
Click for answer

INFORMAL INVITATIONS

Main Characteristics:


Informal invitations are  ordinary personal letters. These letters are written to relatives, friends and acquaintances.

  1. These letters are first/second person presentations.

  2. Personal feelings and emotions find an expression.

  3. The writer’s address is given in the usual place.

  4. The salutation is usually “Dear’ plus “Name’.

  5. The date of writing is given, but the year is generally omitted.

  6. The style and tone are relaxed and informal.

  7. Different tenses are used as the sense demands.

  8. The complimentary close is: Yours sincerely’.

 

Q 1: Rahul has got success in CBSE-PMT. He wants to celebrate his admission to B J Medical College,Ahmedabad by throwing a party to his friends. Write an informal invitation giving details of venue, time and date. Do not exceed 50 words.


Answer:


33/427 D Cabin
Ahmedabad


15 July 20XX


Dear Varun
You will be glad to learn that I have secured 80th rank in the CBSE-PMT competition. I have got admission in a prestigious institution – B J Medical College,Ahmedabad. I want to share a few happy moments of my life in the company of my old Mends at a dinner in the Hotel Kanishka at 9.00 p.m. on 23 July, 20XX.
Please join the celebrations and merry-making.

 

Yours sincerely
Rahul

Q 2: You are Aruna Verma. The wedding of your elder sister Vina is going to be held on the 15th March, 20XX at Hotel Lake View, Ahmedabad. Write out an informal invitation to your friend Vinita requesting her to attend the function.


Answer:


4357, Vasant Kunj
Rajpur

Ahmedabad


1 March, 20XX


Dear Vinita,
You will be pleased to know that the wedding of my elder sister Vina is going to be held on the 15th March, 20XX at Hotel Lake View, Ahmedabad. The whole family will move there in the morning. I invite you to join us at lunch in the hotel on the 15th. The wedding ceremony will take place at 8 in the evening.
I do hope you will join us on the auspicious occasion.

 

Yours sincerely
Aruna

Q 3: You are Anjali Sharma. Your friend from Malaysia is staying in the hostel. Invite him to join Diwali celebrations with you at your residence.
 

Answer:


315/2 Raja Apartment
New Delhi


25 October, 20XX


Dear Surya
You know that Diwali, the festival of lights, is approaching. It gives me great pleasure to invite you to Diwali celebrations at my residence. We shall have great fun.
Do join us for the ‘Puja’ and Diwali celebrations.

 

Yours sincerely
Anjali Sharma

WRITING REPLIES


(RESPONDING TO FORMAL AND INFORMAL INVITATIONS)

 

A formal reply is short,. brief and to the point. It must always be pleasant. Even while declining the invitation or expressing inability to attend one must be polite and courteous. Formal replies demand a formal tone and treatment. There is no room for unnecessary details. An informal reply or private letter may, however, express personal feelings or desires in an intimate style and informal tone.

Main characteristics:


(a) Formal Replies

  • Acknowledge the invitation.

  • Express thanks in third person.

  • Mention acceptance/regret.

  • Specify the reason for refusal.

  • Be brief and specific.

  • Be formal in tone and treatment.

  • Do not exceed the word limit (usually 50 words).

(b) Informal Replies

  • Acknowledge the invitation in first person.

  • Use second person for the sender of invitation.

  • Mention acceptance/regret.

  • Specify the reason in case of refusal.

  • Use warm and simple language.

  • Do not exceed the word limit (usually 50 words).

FORMAL REPLIES
 

Q  1: Draft a formal reply accepting an invitation to be present on the occasion of the wedding of Arun  S/o Mr & Mrs Ram of 24, Green Park Road, Vadodara. You are Vishal Gujjar of Rani Ki Mandi, Agra.


Answer:

5 May, 20XX
Mr and Mrs Vishal Gujjar  thank Mr And Mrs Ram for inviting them on the occasion of the wedding of their son Arun  at 24, Green Park Road, Vadodara on 15 May, 20XX and assure them that they will be present on the occasion to wish the newly weds a very happy married life. Mr and Mrs Gujjar will reach Kanpur by the Agra Mail which leaves Agra at 8.00 a.m.
Vishal Gujjar

 

Q  2: Write a formal reply expressing your inability to attend the birthday celebrations of your friend Suresh Magarwadiya of B/6, Vivekananda Marg, Mehsana. You are Dipak Viashnav.


Answer:


Mr and Mrs Dipak Vaishnav  wish to thank Mr & Mrs Suresh Magarwadiya for extending an invitation to the birthday celebrations of their son Aadi at their residence 1235, Vivekananda Marg, Mehsana on 20 March, 20XX and wish the young boy many happy returns of the day but regret their inability to be present personally on account of some previous engagements.
Dipak Viashnav
16 March, 20XX

Q  3: You are Dr A P Bhalla. You have received an invitation from the Director, Health Services, Maharashtra, who has invited leading medical practitioners of the state to attend a workshop on ‘child care’ on 20 May, 20XX at 10 a.m. in Civil Hospital, Pune. Respond to the invitation.


Answer:


Dr A P Bhalla has a great pleasure in receiving the invitation from the Director, Health Services, Maharashtra to attend a workshop on ‘Child Care’ on 20 May, 20XX at 10 a.m. in Civil Hospital Pune.
She confirms her presence with thanks.
A P Bhalla
16 March, 20XX

Q  4: You are Namrata/Yogesh. You have been invited to participate in a seminar on ‘Fundamental Rights of Children’, organised by the Lions Club of your district. Respond to the invitation by writing a letter to the Secretary of the club.


Answer:


25, T B Road
Mehsana


5 May, 20XX


The Secretary
Lions Club, Mehsana

 

Sir
 

Sub: Acceptance of Invitation
Thanks for your invitation for a seminar on ‘Fundamental Rights of Children’, and your concern for the under-privileged children. I would like to utilise this opportunity to share my experiences with other like-minded enthusiasts and experts.
I hereby confirm my participation in the seminar.

 

Yours sincerely
Namrata/Yogesh

Or

Sir
Sub: Inability to accept the invitation
Thank you very much for inviting me to participate in a seminar on ‘Fundamental Rights of Children’. I feel honoured and obliged. However, I shall not be able to accept your invitation due to some previous commitments which keep me confined to my place on that day.
Thanking you once again for your kind invitation.

 

Yours sincerely
Namrata/Yogesh

INFORMAL REPLIES
 

Q 1: You are Satyavrat/Suresh. You have been invited to attend the wedding of your friend’s sister during summer vacation. Respond to the invitation, regretting your inability to attend it.


Answer:


205, Vasant Kunj
Palanpur


4 March, 20XX
 

Dear Neha
Thank you for your cordial invitation on the occasion of your sister’s wedding. I, however, regret my inability to be with you on this happy occasion as we shall be leaving for Singapore for summer holidays on 1 May, 20XX. Please excuse my absence. Do convey my regards and best wishes to the couple.

 

Yours sincerely
Satyavrat/Suresh

Q 2: You are Manoj /Mini. You have been invited to attend a birthday party of your closest friend. Respond to this invitation.


Answer:


2 Kedar Flats
Surya Vihar, Ahmedabad


15 March, 20XX
 

Dear Sahil
I have received your invitation for your birthday party on 25 March, 20XX at 5 p.m. at Hotel Janpath. I am extremely happy to know that all our old friends are likely to be there.
I would like to confirm my participation.
Looking forward to the momentous occasion.
With love.
Manoj/Mini

Or

Dear Sahil
I acknowledge with thanks your kind invitation to your birthday party on the 25th March. I regret to inform you that I will not be able to join you in the celebrations due to some very urgent and unavoidable prior engagements that may keep me tied down here on that day.
Please accept my heartiest felicitations and love.
Kindly accept a small gift that I am sending through courier.
Wishing you a very happy birthday.
Yours sincerely
Manoj /Mini

 

For Practice

 

  1. You have received an invitation from the Manager, Rotary Club, Mehsana to attend the Premiere of the play called ‘Desh Ki Pukar’. Write a letter of regret giving at least three reasons for your not being able to attend the programme.

  2. You are Naresh/Madhu. You have been invited by the The Budding  Artists Club of your locality to give a dance performance on the occasion of its Silver Jubilee Celebrations. Respond to the invitation.

  3. You are the President, Literary Society of your school. You had requested the famous writer Chetan Bhagat to inaugurate the Society’s Talent Search Function. Mr Bhagat has consented for the same. Draft an invitation card.

  4. You are the Principal of KV No 1 Shahibaug. Write an invitation to the parents and other important persons of the city to grace the annual function of the school. Sh. Kirit Chauhan, Education Commissioner has agreed to be the chief guest.

  5. Write out a suitable invitation to be sent to the parents of all students inviting them on the Parents’ Day. You are Principal of Divine Child School,Surat.

  6. You are the sports secretary of the Sports Club of Hind Swaraj School, Rajkot. Invite the famous cricketer Sachin Tendulkar  to inaugurate the new cricket complex recently built by the school.

http://www.dhruvilchauhanarts.wordpress.com